TESSA CAPPONI-BORAWSKA, AGNIESZKA DROTKIEWICZ „Smak kwiatów pomarańczy. Rozmowy o kuchni i kulturze” *****
Z ilustracjami MROUX.
Książka przekazana przez wyd. CZARNE.

Szalenie interesująca rozmowa między dwiema kobietami. Rozmowa o wszystkim, ale przede wszystkim o jedzeniu. Tylko tym razem kulinaria pokazane są w kontekście historii, malarstwa, literatury, kultury, filozofii. Z tej niewielkiej, ale ogromnie interesującej książki wyłania się pełny obraz tego, czym naprawdę jest przyrządzanie posiłków, jak ważne są składniki, umiejętność dobrania smaków, ale też podejście do kuchni. Gotowanie to sztuka, możliwość nie tylko dostarczenia organizmowi tego, bez czego nie może egzystować, ale pewne misterium, pokazanie swojej osobowości. Rozmawiają o tym dwie nieprzeciętne kobiety, które poza ogromną wiedzą, wrażliwością i umiejętnością obserwacji, potrafią smakować życie. Książka jest pięknie wydana, cudowne ilustracje dodają jej dodatkowych smaczków. Niezwykła lektura, którą gorąca polecam każdemu. Oczywiście najwyższa ocena. (G.S.)
Fantastyczna książka, która po raz pierwszy chyba tak precyzyjnie oddaje to czym jest gotowanie i wspólne posiłki. Doskonały misz masz kulturowo-kulinarny, po który trzeba sięgnąć koniecznie!