POLSCY AUTORZY GOTUJĄ – Barbara Spychalska-Granica

 

Przepis BARBARY SPYCHALSKIEJ-GRANICY.

Produkty: makaron, brokuły, pierś kurczaka. Kostka topionego sera(złoty ementaler) śmietana, pół kostki rosołowej.
Nastawiam makaron i brokuły. Pierś kurczka czyszczę i kroję w kostkę. W niewielkim garnuszku rozpuszczam pół kostki rosołowej w ok. szkl. wody i wrzucam pokrojony drobno ser. Po rozgotowaniu wlewam śmietanę i parę łyżek mąki rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Jeśli zrobią się grudki to miksuję blenderem i trzymam na malutkim płomieniu. Uwaga. Sos ma tendencję do wyłażenia z garnka.
Wrzucam pokrojonego kurczaka na rozgrzany tłuszcz i smażę na złoto doprawiając vegetą.
Odcedzam makaron, brokuły i gorące wrzucam do miski. Dodaję kurczaka wraz z tłuszczem ze smażenia. Mieszam. Danie gotowe. Polewamy sosem i smacznego

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>