POLSCY AUTORZY GOTUJĄ – Agnieszka Pruska

 

Ponieważ jestem łasuchem polecam przepis na sernik. Ten dostałam niedawno od koleżanki, jest naprawdę dobry i… mało skomplikowany.

1) Spód ciasteczkowy: opakowanie ciastek Digestive – 250 gram 80 gram roztopionego masła. Ciasteczka kruszymy, dodajemy masło i mieszamy aż powstanie w miarę spójna masa. Masę trzeba ułożyć (ugniatając) na dnie 26 centymetrowej tortownicy. Tortownicę z ciastem wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej.
Uwaga: robiłam też inny spód ciasteczkowy: pół na pół zwykłe ciastka typu petit beurre i sasanki czekoladowe. Można również zrobić sam sernik, pomijając spód.
2) Masa serowa: 5 jajek, szklanka cukru, 120 dkg masła, 1 kg sera (wiaderkowy President), cukier waniliowy, budyń waniliowy lub śmietankowy. Kolejność łączenia składników jest taka: robimy kogiel mogiel z żółtek i cukru, dodajemy masło w niedużych porcjach (takich wiórkach), do tego dokładamy ser, cukier waniliowy i budyń. Do gotowej masy dodajemy pianę z 5 białek. Pieczemy w 160 stopniach około godziny. Potem uzbrajamy się w cierpliwość i dajemy serniczkowi ostygnąć (kilka godzin).
Uwaga: sernik czasem pęka, ale to absolutnie nie wpływa na jego smak.
Opcja: do masy można dodać potarkowaną skórkę z jednej pomarańczy.

Smacznego!

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>