POLSCY AUTORZY GOTUJĄ – Iwona Banach

Mam taki układ życiowy że muszę dużo gotować, ale ten układ nie jest dla mnie uciążliwy bo uwielbiam gotować, niestety mam naturę szperacza – poszukiwacza, co nie zawsze podoba się mojej rodzinie.
Jem wszystko. Ślimaki, małże, ośmiornczki ( tu bez aluzji), śmierdzące sery, warzywa pod każdą postacią, dania każdej kuchni i każdego rodzaju, byle, w miarę możliwości, na ostro.
Jak tylko coś dziwnego zobaczę, natychmiast kupuję. Jak tylko coś zjem gdzieś poza domem, a zdarzało mi się dość dużo podróżować, natychmiast usiłuję odtworzyć.

Dodatkowo kombinuję sama, a po jakimś czasie okazuje się, że wymyśliłam coś, co gdzieś już istniało, ale ja o tym nie wiedziałam, tak jak to było w przypadku marynowanych rzodkiewek. Nie jedliście, spróbujcie, są świetne.


PRZEPIS


Jeżeli marynujecie grzyby to w przepisie zastąpcie grzyby rzodkiewkami, ale bez obgotowywania.
Po trzech dniach doskonałe i chrupiące choć odrobinę wyblakłe.
Robię też super sałatkę z tuńczykiem.

 

 

 

 

 

PRZEPIS
Puszka tuńczyka w oleju, szczypiorek, oliwa, ocet i marynowana fasola.

Tak, MARYNOWANA, sama ją robię. Jaśka gotuję, a potem zalewam taką samą zalewą jak do grzybów.
Jest świetna.
Robię też oszukane „żabie udka”:

PRZEPIS

Pęczek pietruszki, główka czosnku, wszystko posiekać, do tego dodać kawałki piersi z kurczaka i usmażyć.

Jeżeli lubimy bez panierki to przed wymieszaniem mięso oprószamy mąką i smażymy na maśle, jak z panierką to na oleju.


Pachnące i smaczne.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>