POLSCY AUTORZY GOTUJĄ – Iwona Mejza

IWONA MEJZA na słodko.

Grzanki w pudrze
Jedni lubią gotować, inni lubią jeść. Czasami tak się szczęśliwie składa, że obie pasje się łączą, niestety nie w moim przypadku. Jestem łasuchem, lubię słodycze, ale od lat nie piekę ciast.

Kiedyś było inaczej piekłam z rozmachem dla całej rodziny, ale z czasem mój entuzjazm opadł, a kupowane ciasta smakowały równie dobrze.

 

Bywa jednak i tak, że mam ochotę na coś słodkiego, a po cieście pozostało tylko wspomnienie. Wtedy pozostaje inwencja i wprawa w przygotowywaniu czegoś słodkiego na szybko.
Jeżeli tylko mam bułki, w wersji luksusowej chałkę, to robię grzanki w pudrze. Przepis jest prosty, wersja dla chałki:
1. Słodką chałkę pokroić na kromki i lekko skropić wodą lub mlekiem.
2. Na patelni rozgrzać tłuszcz, ja smażę na maśle, ale można na margarynie Kasi, na przykład.
3. Ułożyć pokrojoną chałkę na patelni i opiec z obu stron na złoto uważając żeby się nie przypaliło.
4. Przełożyć na talerzyk, hojnie posypać cukrem pudrem i cynamonem.
5. Podawać gorące z konfiturą brzoskwiniową i malinami. Można dodać bitą śmietanę.
6. Zjeść na podwieczorek z kawą lub herbatą.
7. Smacznego

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>