POLSCY AUTORZY GOTUJĄ – Agnieszka Lis

AGNIESZKA LIS piecze patriotyczno-walentynkowe ciasto.

CIASTO PATRIOTYCZNE
Drzewiej salcesonem zwane
Patriotyzm owego ciasta polega na wykorzystaniu w nim jabłek – co jest ze wszech miar wskazane, jak wiadomo, w celu chronienia naszego rolnictwa rodzimego.
Przepis jest stary – oryginalna nazwa „salceson” wzięła się od struktury ciasta, w którym grube kawałki jabłek po upieczeniu stają się szkliste i w przekroju ciasto przypomina trochę salceson – oczywiście tym, którzy mają odrobinę wyobraźni. Mnie akurat ta nazwa nie uwiodła Emotikon smile
Ciasto jest przepyszne, bardzo proste, i do tego tanie (głownie ze względu na użyty rodzaj tłuszczu).
Do rzeczy zatem:
3 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
1 szklanka oleju
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
0,5 kg kwaśnych jabłek, obranych i pokrojonych w grubą kostkę.
0,5 łyżeczki cynamonu (jak kto lubi, ja na przykład nie dodaję, kwestia smaku)
Jajka (w całości) ubijamy z cukrem, potem kolejno dodajemy mąkę z proszkiem i sodą (ew. cynamonem) i kakao. Wszystko miksujemy, dodajemy olej. Na koniec wkładamy jabłka, mieszamy łyżką.
Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
LUKIER:
1 szklanka cukru pudru
2 – 3 łyżki mleka
Wszystko ucierać tak długo, aż powstanie gęsta masa. Wylać na ciasto.
SMACZNEGO!
Na zdjęciach ciasto w wersji walentynkowej – oczywiście kształt formy i ozdoby zależą wyłącznie od naszej wyobraźni.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>