POLSCY AUTORZY GOTUJĄ – Krystyna Januszewska

Kochani, polecam tort naleśnikowy. Ten, który jest na zdjęciu, to wersja na słono. Każda gospodyni wie, jak się robi naleśniki. Do tortu naleśniki muszą być cieniutkie, ale za to bogatsze w składniki, czyli ćwiartka słodkiej kremówki, dwie łyżki oliwy, pięć jajek, więcej soli niż zazwyczaj, mąki tyle, żeby ciasto było dość rzadkie, ale nie za bardzo. Ja smażę na patelni do naleśników, na oliwie, ale tylko maluję jej powierzchnię sylikonowym pędzelkiem i już. Do ciasta dodaję (450 gr) mrożony szpinak, który uprzednio mocno odciskam z wody, albo zostawiam trochę na sicie. i wyduszam. Naleśników powinno być, jeśli są cieniutkie, od 12-15, nie więcej, bo inaczej zrobi się z niego poznański Okrąglak. Naleśniki smaruje serkiem Almette z dodatkami według uznania. Tort na zdjęciu zrobiłam z wędzonym łososiem. Najlepiej smakuje taki wędzony na ciepło, ale może być surowy. Można też wymieszać z szynką, z pasztetem, no, przesadziłam, ale na przykład z podsmażona papryką, co, kto, chce i lubi.
Tort ciemny, ten który został już prawie zjedzony, to tort naleśnikowy z dodatkiem kakao do ciasta, z kilkoma, niestety, łyżkami cukru. Placuszki smażą się bez przypalania, są cudownie smakowite, po prostu rarytas. Przekładam je oczywiście śmietaną, albo serkiem mascarpone i owoce. Najlepiej smakuje i smaruje się śmietaną ze świeżymi malinami. Maliny zagęszczają śmietanę, dzięki temu środek ładnie się trzyma i pięknie kroi. Podobnie z jagodami. Natomiast truskawki i wiśnie rozrzedzają śmietaną i wypływają ze środka. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował, to polecam. Moje wnuki jedzą nawet szpinak w takim wydaniu. Każdy może wykazać się własną inwencją. Na przykład do białych naleśników można dodać zagęszczonego soku z buraków, naleśniki będą wtedy różowe, do tego różowy krem i mamy tort lalki Barbi. To się nazywa zabawa kolorem, ja to uwielbiam. No, to tyle, całuski, pa.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>