POLSCY AUTORZY GOTUJĄ – Ewelina Kłoda

DWA PRZEPISY EWELINY KŁODY.

Pieczone warzywa do obiadu.

Ten przepis to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego zestawu ziemniaki + surówka. W naszym domu jemy je chętnie jako dodatek do burgera lub mielonego, ale danie to jest na tyle sycące, że może stanowić osobny vegetariański posiłek. Przyprawy do tej potrawy stosuję w niewielkiej ilości i jedynie dla podkreślenia naturalnego smaku warzyw.

Składniki:
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 średnia cukinia
1 średni bakłażan
ok. 8-10 pieczarek
garść grubej fasolki szparagowej
oliwa z oliwek
sól, pieprz, bazylia

Przygotowanie:
Bakłażana umyć, pokroić w grube plastry, a następnie każdy plaster obficie posolić z obu stron i odstawić na 30 min. Po tym czasie opłukać plastry i pokroić w grubą kostkę. Resztę warzyw także umyć i pokroić w grube kawałki. Pokrojone warzywa polać obficie oliwą z oliwek, dodać przyprawy i dobrze wymieszać. Piec w temp. 180, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie. Smacznego!

Czekoladowo-kawowe muffinki z Baileys

Przepis na te muffinki znalazłam jakiś czas temu na brytyjskiej stronie allrecipies, więc nie jest to mój oryginalny przepis, ale efekt końcowy smakuje tak niebiańsko, że grzechem byłoby się nim nie podzielić.

Składniki na muffinki:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
30 ml ciepłej wody
60 g masła
80 g drobnego cukru do wypieków
1 jajko
1 łyżka gorzkiego kakao
75 g mąki samorosnącej (self-raising) lub zwykłej mąki z dodatkiem proszku do pieczenia i sody.
40 g mielonych migdałów
60 g gorzkiej czekolady (najlepiej 80-90%)
90 ml mleka

Składniki na masę ozdobną:
250 g miękkiego masła
600 g cukru pudru
2 łyżki likieru Baileys

Ilość składników na masę jest orientacyjna, cukru i likieru należy dodawać po trochu, aż uzyska się pożądany smak i teksturę (gęsta i puszysta). W wersji bezalkoholowej można zastąpić likier odrobiną mocnej kawy. Masę robić na samym końcu i trzymać pod przykryciem.

Przygotowanie:
Kawę rozpuścić w wodzie i odstawić. Wymieszać razem masło i cukier, następnie dodać jajko i mieszać aż do uzyskania jednolitej, puszystej masy. W osobnej misce wymieszać mąkę i kakao, połowę z tego dodać do masy z jajkiem, resztę odstawić. Do masy dodać mielone migdały i porządnie wymieszać. Czekoladę rozpuścić, dodać do masy i wymieszać, następnie dodać mleko, resztę mąki oraz rozpuszczoną kawę. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Tacę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami (papierkami do pieczenia muffinek) i wypełnić masą. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 20-25 min. Wystudzone muffinki ozdobić masą z Baileys. Smacznego!

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>