Monthly Archives Luty 2016

POLSCY AUTORZY GOTUJĄ – Barbara Spychalska-Granica

Przepis BARBARY SPYCHALSKIEJ-GRANICY.

Produkty: makaron, brokuły, pierś kurczaka. Kostka topionego sera(złoty ementaler) śmietana, pół kostki rosołowej.
Nastawiam makaron i brokuły. Pierś kurczka czyszczę i kroję w kostkę. W niewielkim garnuszku rozpuszczam pół kostki rosołowej w ok. szkl. wody i wrzucam pokrojony drobno ser. Po rozgotowaniu wlewam śmietanę i parę łyżek mąki rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Jeśli zrobią się grudki to miksuję blenderem i trzymam na malutkim płomieniu. Uwaga. Sos ma tendencję do wyłażenia z garnka.
Wrzucam pokrojonego kurczaka na rozgrzany tłuszcz i smażę na złoto doprawiając vegetą.
Odcedzam makaron, brokuły i gorące wrzucam do miski. Dodaję kurczaka wraz z tłuszczem ze smażenia. Mieszam. Danie gotowe...

Read More

POLSCY AUTORZY GOTUJĄ – Anna Sakowicz

ANNA Sakowicz
Ostatnio mam mało czasu na pieczenie i gotowanie, ale Iwonka Banach zmobilizowała mnie do działania. Moja rodzina już ją kocha, bo dzięki niej mam dziś dom pachnący ciastem drożdżowy. A nie ma chyba nic piękniejszego dla łasucha.
Rogaliki
Składniki:
100 g masła (rozpuszczonego)
2 szklanki mąki pszennej
1 jajo
½ szklanki mleka (na rozczyn)
60 g drożdży
2 łyżki cukru
Małe opakowanie kwaśnej gęstej śmietany 18%
Cukier waniliowy
Nadzienie: twarda marmolada, powidła lub gęsty dżem
Ze świeżych drożdży, mleka i odrobiny cukru zrobić rozczyn, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Masło roztopić. Mąkę, cukier (reszta) i cukier waniliowy wsypać do miski. Dodać wyrośnięty rozczyn, śmietanę, lekko ostudzone masło, zagnieść...

Read More

POLSCY AUTORZY GOTUJĄ – Agnieszka Pruska

Ponieważ jestem łasuchem polecam przepis na sernik. Ten dostałam niedawno od koleżanki, jest naprawdę dobry i… mało skomplikowany.

1) Spód ciasteczkowy: opakowanie ciastek Digestive – 250 gram 80 gram roztopionego masła. Ciasteczka kruszymy, dodajemy masło i mieszamy aż powstanie w miarę spójna masa. Masę trzeba ułożyć (ugniatając) na dnie 26 centymetrowej tortownicy. Tortownicę z ciastem wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej.
Uwaga: robiłam też inny spód ciasteczkowy: pół na pół zwykłe ciastka typu petit beurre i sasanki czekoladowe. Można również zrobić sam sernik, pomijając spód.
2) Masa serowa: 5 jajek, szklanka cukru, 120 dkg masła, 1 kg sera (wiaderkowy President), cukier waniliowy, budyń waniliowy lub śmietankowy...

Read More

POLSCY AUTORZY GOTUJĄ – Iwona Banach

Mam taki układ życiowy że muszę dużo gotować, ale ten układ nie jest dla mnie uciążliwy bo uwielbiam gotować, niestety mam naturę szperacza – poszukiwacza, co nie zawsze podoba się mojej rodzinie.
Jem wszystko. Ślimaki, małże, ośmiornczki ( tu bez aluzji), śmierdzące sery, warzywa pod każdą postacią, dania każdej kuchni i każdego rodzaju, byle, w miarę możliwości, na ostro.
Jak tylko coś dziwnego zobaczę, natychmiast kupuję. Jak tylko coś zjem gdzieś poza domem, a zdarzało mi się dość dużo podróżować, natychmiast usiłuję odtworzyć.

Dodatkowo kombinuję sama, a po jakimś czasie okazuje się, że wymyśliłam coś, co gdzieś już istniało, ale ja o tym nie wiedziałam, tak jak to było w przypadku marynowanych rzodkiewek...

Read More

WYWIAD Z AUTOREM – Mariusz Wilk w rozmowie z Grażyną Strumiłowską

Wywiad po poprawkach autoryzowany.

Najnowszą książką, którą przeczytałam, był Dom włóczęgi. Skąd pomysł na przeprowadzkę do Rosji?

Okładka książki Tropami renaZaczęła Pani od końca. Decyzja o Rosji, czy raczej o Związku Radzieckim, bo pojechałem do Moskwy wiosną 1991 roku, jeszcze za Gorbaczowa, a więc ta decyzja zapadła sześć książek wcześniej… Wtedy to nie był pomysł na „przeprowadzkę”, jak Pani mówi, „do Rosji”. Wtedy jechałem w tamtą stronę jako korespondent wojenny.

Ale został Pan tam. Dlaczego pańska Rosja jest taka odległa, wiejska, zaściankowa, w sensie geograficznym oczywiście. Sielska, choć nie anielska, oddalona od wielkiego świata, z wyboru dość „prymitywna”.

Zostałem tam....

Read More

CZAT Z Joanną Szarańską

Czat z JOANNĄ SZARAŃSKĄ, autorką bestsellerowej książki „I że ci nie odpuszczę”. Zapraszamy do spędzenia wieczoru z uroczą osobą i utalentowaną autorką.

„Joanna Szarańska – na co dzień stuka w klawiaturę, tworząc teksty copywriterskie. W weekendy przenosi się do świata wyobraźni i spotyka ze swoimi bohaterami. Osoba pogodna i obdarzona ogromnym poczuciem humoru. Marzycielka, która czasem nie dostrzega znajomych na ulicy. Chce tworzyć historie, które niosą uśmiech i choć na chwilę pozwalają zapomnieć o problemach. Prywatnie mama Milenki, żona Grzegorza i opiekunka najpiękniejszego pod słońcem schroniskowca: Sanczeza.

Małgorzata Kursa Jakie gatunki literackie preferuje Pani jako czytelniczka? Która z przeczytanych książek zrobiła na P...

Read More

POLSCY AUTORZY GOTUJĄ – Iwona Mejza

IWONA MEJZA na słodko.

Grzanki w pudrze
Jedni lubią gotować, inni lubią jeść. Czasami tak się szczęśliwie składa, że obie pasje się łączą, niestety nie w moim przypadku. Jestem łasuchem, lubię słodycze, ale od lat nie piekę ciast.

Kiedyś było inaczej piekłam z rozmachem dla całej rodziny, ale z czasem mój entuzjazm opadł, a kupowane ciasta smakowały równie dobrze.

Bywa jednak i tak, że mam ochotę na coś słodkiego, a po cieście pozostało tylko wspomnienie. Wtedy pozostaje inwencja i wprawa w przygotowywaniu czegoś słodkiego na szybko.
Jeżeli tylko mam bułki, w wersji luksusowej chałkę, to robię grzanki w pudrze. Przepis jest prosty, wersja dla chałki:
1. Słodką chałkę pokroić na kromki i lekko skropić wodą lub mlekiem.
2...

Read More

POLSCY AUTORZY GOTUJĄ – Agnieszka Lis

AGNIESZKA LIS piecze patriotyczno-walentynkowe ciasto.

CIASTO PATRIOTYCZNE
Drzewiej salcesonem zwane
Patriotyzm owego ciasta polega na wykorzystaniu w nim jabłek – co jest ze wszech miar wskazane, jak wiadomo, w celu chronienia naszego rolnictwa rodzimego.
Przepis jest stary – oryginalna nazwa „salceson” wzięła się od struktury ciasta, w którym grube kawałki jabłek po upieczeniu stają się szkliste i w przekroju ciasto przypomina trochę salceson – oczywiście tym, którzy mają odrobinę wyobraźni. Mnie akurat ta nazwa nie uwiodła Emotikon smile
Ciasto jest przepyszne, bardzo proste, i do tego tanie (głownie ze względu na użyty rodzaj tłuszczu).
Do rzeczy zatem:
3 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
1 szklanka oleju
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki proszku do...

Read More

POLSCY AUTORZY GOTUJĄ – Małgorzata Kursa

Kiedy zawieszę się w pisaniu i nie mogę wybrnąć z sytuacji, w którą wpakowałam swoich bohaterów, mam na to sposób – gnam truchcikiem do kuchni, zakasuję rękawy i zabieram się do robienia pierogów. Wystarczy chwilka, by kula ciasta była gotowa; wystawiam na ladę przygotowany dzień wcześniej farsz i… odpływam w świat wyobraźni. Łapki mechanicznie robią swoje, a w łepetynie szaleją pomysły. To najbardziej twórcze zajęcie, jakie znam

Nie dość, że czeka mnie kilka dni wolnych od nieszczęsnego: co tu zrobić na obiad?, to jeszcze przy lepieniu zawsze objawi się pomysł, który mnie samą zaskoczy i rozchichocze.
Oto mój przepis na ciasto (uprzedzam, produkcja moja wielka jest):
1 kg mąki
1 jajko
ok...

Read More

POLSCY AUTORZY GOTUJĄ – Marcin Pałasz

MARCIN PAŁASZ znany z serii wspaniałych książek o Elfie usiłuje gotować. Rezultat…

Z cyklu „Polscy autorzy gotują” – tu tragiczna próba pokrycia martwego kurczaka przyprawami. Czyli – dlaczego wolę spędzać czas przy klawiaturze niż w kuchni..

 

 

Read More